mandag den 3. februar 2014

Fastelavnsboller eller sneglekage med vaniljecreme

Jeg havde besluttet mig for at lave en kage med vaniljecreme, og lod mig inspirere af kanelsneglekage. Da der var noget dej til overs lavede jeg fastelavnsboller af resten, men man kan jo vælge udelukkende at lave sneglekage eller fastelavnsboller.

1 springform og 5 fastelavnsboller
100 g smør eller margarine
3½ dl mælk
50 g gær
½ tsk. bagepulver
1/4 tsk. kardemomme
2 tsk. vaniljesukker
½ tsk. salt
75 g sukker
Æg til pensling

Vaniljecreme
2½ dl mælk
1 stang vanilje
3 æggeblommer
75 g sukker
2 spsk. Maizena

Start med at lave vaniljecremen. Vaniljestangen deles og kornene skrabes ud. Tag lidt sukker for at findele kornene. Hæld vaniljestang og korn med sukker op i gryden til mælken, og det bringes i kog. Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt i en skål i mens. Når mælken koger tilsættes Maizenaen til æggesnapsen, og den varme mælk hældes forsigtigt i under omrøring. Blandingen hældes tilbage i gryden, og den koges op under kraftig piskning. Lad det koge et eller to minutter til en god konsistens som ikke er alt for tyk. Hæld cremen igennem en sigte og ned i en skål. Kom film over cremen, så den ligger som et lag over hele cremen - ellers dannes kondens. Lad den hvile på køl eller udenfor i sneen, og lav dejen i mens.

Smelt smørret og hæld mælken i. Mærk med lillefingeren om blandingen er lunken ellers vent. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Rør bagepulver, vaniljesukker, kardemomme, salt og sukker i. Ælt melet i lidt ad gangen til en smidig dej der er lidt fedtet i det. Lad den hæve i en times tid et lunt sted. Dejen deles i tre. De to af dem rulles ud til aflange plader. Vaniljecremen fordeles på dejen, og de rulles nu fint sammen til to aflange roulader. Skæres nu til ca. 10 snegle som placeres i en springform. Den sidste klump dej rul ud og skæres i firkanter. Kom en klat creme i midten, og fold siderne godt og pænt sammen mod midten. Placeres på en bageplade med folden nedad. Lad sneglene og fastelavnsbollerne hvile i ca. 30 min. Pensl derefter med sammenpisket æg, og bag dem i en 200 grader varm ovn til de er flotte gyldne. Fastelavnsbollerne skal have ca.15 min., mens sneglekagen ca. skal have det dobbelte.


Sneglekagen og fastelavnsbollerne pyntes med glasur inden servering.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?