tirsdag den 25. februar 2014

Cheesecake med appelsin

Jeg havde lyst til at eksperimentere med skyr i en cheesecake, og så se om jeg kunne få den mere let og luftig. Det lykkedes med denne opskrift. En anden gang vil jeg dog enten prioritere at lave en flydende appelsinsovs og hælde udover kagen lige inden servering eller bruge 4 blade husblas, da 2 blade ikke var tilstrækkeligt til at holde kanten på kagen.

8 personer
14 kiks (fx digestive, bastogne eller et mix - lidt havregryn er også fint at komme i med kiksene)
80 g smeltet smør
4 blade husblas
1 dl. mælk
4 spsk. flydende honning
1-2 æggehvider
2 æggeblommer
3 spsk. saft og skal fra en lille citron
4 tsk. vaniljesukker
220 g skyr
200 g neutral smøreost (ikke light)

2 dl appelsinsaft
1 dl sukker
4 blade husblas

Eller

3 appelsiner
½ dl sukker

Kiksene smuldres ved fx at komme dem i en pose, og banke dem med en kagerulle. Smørret smeltes ved middel varme, og kiksekrummerne vendes rundt deri, og hældes i en springform. Det presses godt sammen mod bunden.
Ostemassen laves ved at piske ost, skyr, æggeblommer, honning, vanilje og citron godt sammen i nogle minutter til en cremet masse. Æggehviderne piskes stive i en anden skål. Husblassen lægges i blød i koldt vand ca. 10 min., og imens varmes mælken op i en gryde. Den skal kun lige være håndvarm. Rør nu husblassen, som er vredet for vand, ud i mælken. Har den svært ved at opløse sig, så sæt gryden tilbage på blusset ved lav temperatur. Rør hele tiden. Køl kort af, og hæld mælken i ostemassen i mens der røres. Vend forsigtigt æggehviderne i. Jeg brugte kun en, da jeg synes to ville give en for luftig konsistens. Hæld massen over bunden, stil på køl og vent nogle timer eller til næste dag med at hælde fyld ovenpå.
Til fyldet presses 3-4 appelsiner til ca. 2 dl appelsinsaft. Saften hældes igennem en sig og koges roligt op med sukkeret. Når sukkeret er opløst tages gryden af varmen. Køler af til fingervarm temperatur. Imens lægges husblassen i koldt vand i 10 min., hvorefter husblassen røres ud i appelsinblandingen. Vent til den størkner lidt, og fordel den forsigtigt ud over kagen. Kagen stilles nu tilbage på køl nogle timer. Hvis man ikke bryder sig om gele-toppingen, kan man skære alt det hvide af appelsinerne inkl. de hvide hinder indeni appelsinerne, da de giver en meget syrlig smag. Appelsinstykkerne/bådene koges nu ind med sukkeret ved svag varme. Smages til, og væden presses igennem en si. Man kan bruge syltesukker eller jævne det lidt, hvis man synes konsistensen er for flydende.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?