mandag den 6. januar 2014

Klassisk brunsviger

Brunsviger er en velkendt og velanset kage i vores familie. Vi har da også fynske rødder, men spiser den nu ikke på traditionel vis til rundstykker om morgenen, men nyder den mest til kaffe om eftermiddagen.
Den kan gives et pift med hakkede mandler eller mandelflager, men jeg får klager hvis den ikke er som den plejer - dejlig svampet og med rigeligt sukkerfyld.

Lille bradepande
50 g gær
1 dl lunken vand
2 dl mælk
2 æg
3 spsk. sukker
½ tsk. salt
100 g blødt margarine
Ca. 550 g mel

Fyld
200 g smør
250 g brun farin
Evt. hakkede mandler eller mandelsplitter

Gæren røres ud i lunken vand. Smørret smuldres i melet i en anden skål. Mælk, æg, sukker og salt tilsættes gærblandingen, og mel- og smørblandingen hældes i lidt ad gangen. Rør godt og ælt dejen til den er glat og blank. Kan sagtens røres med dejkrog på en køkkenmaskine. Bred dejen godt ud i en lille bradepande beklædt med bagepapir. Brug evt. en kagerulle som hjælp. Lad dejen hæve et lunt sted i en halv times tid. Hvis man gerne vil have brunsvigeren meget luftig og dejagtig kan den hæve en times tid. Tænd ovnen på 200 grader. Lav fyldet imens dejen hæver færdig. Smelt farin og smør i en gryde ved middel varme. Rør godt rundt. Efter hævningen laves små fordybninger over hele dejen ved hjælp af en teske dyppet i vand eller ved at fugte fingrene. Fyldet hældes ned i hullerne. Drys evt. med mandler, og bag kagen midt i ovnen i ca. 25 min. til den er fin brun.

Pynt med glasur inden servering 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?