onsdag den 2. januar 2013

Panna cotta med chokoladefondant og hindbær coulis

Jeg havde i år fornøjelsen af at lave mad til en flok sultne unge mennesker på årets sidste aften. Fløden var som sædvanlig billig efter julens "flødekrig" på julehandlende kunder, og derfor besluttede jeg at lave en klassisk italiensk dessert, som spises over hele Italien, og laves på fløde, sukker og stivelse i den helt basale udgave. I denne opskrift er originalen en smule modificeret med et twist af citron for at gøre fløde-cremen knap så tung, og i kontrast til "blødende hjerter" - chokolade-bomben, som er en tung men utrolig lækker sag. Godt nytår derude!

Panna cotta med citron

4-5 små portionsforme/glas

Ingredienser 
3 blade husblas 
1 stang vanilje
½ l piskefløde
100 g sukker
1 tsk. citronskal af økologisk citron

Fløden varmes langsomt op i en gryde med vaniljekorn- og stang samt sukker og citronskal. Der røres konstant til kogepunktet nåes, og flødeblandingen koger videre ved svag varme uden låg i 10 minutters tid, hvorefter den køler kort af. Imens lægges husblassen i blød i koldt ca. 10 min. Vaniljestangen fiskes op af fløden, og den opblødte husblas tilsættes. Der røres i cremen til husblassen er helt opløst, og den hældes nu på 4-5 skåle, forme eller glas. Stilles tildækket i køleskabet i nogle timer inden servering. Hvis panna cotta'en skal vendes ud på en tallerken, når den andrettes, kan glassene eller formene skylles med vand inden flødeblandingen hældes i.


Chokolade fondant "Blødende hjerte" 

Ingredienser til 4 personer
100 g god mørk chokolade
100 g smør
50 g sukker 
40 g mel
100 g past. æggeblomme
50 g past. æggehvide

+ evt. lidt smagsneutral olie til at smøre formene med 

Chokoladen hakkes og smeltes med smør og sukker i en skål over vandbad. Det skal kun netop smelte, og må ikke blive for varmt. Melet sigtes ned i chokoladeblandingen, og der røres godt. Æggeblommer og stivpiskede æggehvider tilsættes forsigtigt, og dejen vendes rundt. Dejen fyldes i smurte forme eller ramekiner, og opbevares tildækket i køleskabet indtil kort før de skal serveres. De bør serveres nybagte og stadig lune. Bages i en 200 grader varm ovn i 9-11 minutter. Fondanternes midte vil da være svampede og lækre. 


Hindbær coulis 

300 g frosne bær fx. hindbær, brombær, skovbær
Mellem 50 og 150 g sukker alt afhængig af formålet
(jeg foretrækker min sirup syrlig)
1 dl vand

Tip: Der kan også varieres over temaet vanilje (vaniljesukker eller en stang vanilje) og lime/citronskal.  

Bærrene koges med sukker evt. vanilje og syre i en gryde i ca. 7 min. Hæld bærrene igennem en sigte og kom saften tilbage i gryden. Saften bringes nu i kog ved kraftig varme, og koger uden låg i ca.10 min. eller til der er ca 1½ dl sirup tilbage.


Panna cotta med hindbær coulis, "blødende hjerte", vaniljeis og her ananas Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?