fredag den 11. januar 2013

Lakse-sandwich med avocado-salsa

I supermarkederne kan du ofte finde små pakker laks med 50-100 g, og de passer perfekt til en sandwich i madpakken. I denne opskrift har jeg lavet en avocado-salsa, men man skal ikke komme for meget i. Laks er i forvejen en fed fisk, og det cremede sartgrønne frugtkød fra avocadoen kan godt blive en tung mundfuld. Jeg foretrækker derfor rigeligt salat og noget lækkert luftigt brød til sandwichen. Opskriften på koldthævede flutes eller boller fremgår herunder. Købt ciabatta-brød er også velegnet.

Ingredienser 

1 stor eller to små sandwiches:
50 g laks
En håndfuld babyleave, mangold-salat eller andet
Et stykke skiveskåret agurk 

Grov salsa
½-1 moden avocado 
5 små cherrytomater eller ½ blommetomat 
1 lille rødløg 
Saft fra 1/4 citron eller lime
1 knivspids cayennepeber eller chili
Salt og peber

Tomat og rødløg hakkes fint. Avocadoen moses, og blandes med løg, tomat og smages til med citron, salt og peber.

Koldthævet brød (boller eller flutes)
15 g gær
½ l koldt vand
1½ tsk salt
Ca. 650 g mel i alt (ud af de 650 g kan bruges fx. 100 g smeltmel, grahamsmel, fuldkornsmel)

Gæren opløses i vandet (gøres lettest med en hånd). Salt og mel tilsættes, og dejen røres sammen (æltes ikke). Den skal være lind i det. Dejen hæver nu tildækket i køleskabet i ca.12 timer (gerne længere). Dejen hældes nu ud på et meldrysset bord og formes til 3 lange flutes. De lægges på en bageplade med papur. Hvert flute gives 2-3 snit på skrå, og de efterhæver en times tid et lunt sted. Man kan også forme dejen til boller. Sæt i stedet dejen på pladen med to spiseskeer direkte fra skålen.
Pensl med mælk eller æg (hvis overfladen ønskes blank), og drys med fx. sesam eller flagesalt.
Brødene bages i en 220 grader varm ovn i ca. 20-25 min.
Kan pensles med koldt vand undervejs i bagningen, så fordamper vandet, og giver brødene en dejligt sprød overflade (som man kender fra bagerens dampovn)Skær et stykke flute eller en bolle over, og smør lidt avocadosalsa på begge skiver brød. Kom salat på det nederste stykke, efterfulgt af laks og agurkestykker. Læg sandwichen sammen. Brug evt. en kødnål. Mums.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?