mandag den 3. december 2012

Fantastiske franskbrød

Så blev det omtrent vinter i Danmark. Sneen har lagt sig udenfor og temperaturen siger minusgrader. Lysten til at tage cyklen til bageren er bestemt ikke optimal. Jeg besluttede derfor selv at bage et par franskbrød, og må sige at denne opskrift udgør en reel konkurrent til bager-brød. I kan jo selv prøve:

2 mellemstore eller ét stort og ét mindre brød

50 g. gær
1½ dl lunkent vand
50 g smør
5 dl mælk
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
Hvedemel

Pensling: et sammenpisket æg og evt. et drys sesamfrø eller birkes

Gæren røres ud i den lunkne vand. Smørret smeltes ved middel varme, og den kolde mælk hældes i. Blandingen tages af varmen når den er lunken (hverken for varm eller kold, så gærcellerne ikke dræbes). Mel, sukker, salt og smør/mælkeblandingen tilsættes gærblandingen lidt efter lidt. Dejen slåes godt sammen i en skål, og æltes fint igennem på et meldrysset bord til den rette blødhed og smidighed er opnået - pas derfor på med melet.
Dejen hæver et lunt sted (radiator eller brændovn) en times tid til dobbelt størrelse.
Pres derefter luften ud af dejen ved at folde den med knoerne. Form to brød, og læg dem i aflange forme med bagepapir. Brødet efterhæver nu en halv times tid (tilsvarende et lunt sted). Brødene ridses forsigtigt med en skarp kniv, pensles med æg og strøs med frø.

Bages på nederste rille ved 200 grader i ca.40. min. (brug banke-hul-metoden til at mærke om brødet er færdigt).
Serveres med ost, syltetøj eller honning


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Har du en kommentar til en opskrift eller et spørgsmål?